Adósságproblémák, végrehajtás, árverés

Segítséget nyújtunk a tartozások rendezéséhez.

Sok ember kerül számos - vagy akár csak egy, de rendkívül rémesen sikerült - kölcsönfelvétel miatt nehéz fizetési helyzetbe. Egy vagy több hitel esetén néhány kimaradt törlesztőrészlet plusz költségeket generál. Amennyiben rendszeressé válik a késedelem vagy kimaradás, akkor a komplett adósság átstrukturálására van szükség. Előfordulhat, hogy ingatlanunkat a végrehajtó végrehajtás alá vonja és árverésre bocsátja. Mindenképpen lépni kell. Az adósságot ki kell fizetni és le kell zárni.

 

Nézzük, miként valósítható meg:

Legnagyobb problémát a felhalmozott és késedelembe esett adósságok jelentik. Ha sikerül tőlük megszabadulni, akkor az adósságok kiegyenlítését követő bizonyos idő eltelte után újra hitelképes az ügyfél. Az elkésett vagy elmaradt törlesztések miatt negatív KHR listára kerül az adós, innentől a pénzintézetek nem adnak hitelt a továbbiakban. Ekkor a legnagyobb a baj. Új hitel nincs és a régi elmaradt tartozásokat is ki kell egyenlíteni, akár a végrehajtó is megjelenhet, hogy a tartozásokat követelje. Hacsak nem jut nagyobb pénzösszeghez, akkor sajnos el kell adni az ingatlant, máskülönben árverésre kerül. Nagyon fájó lépés ez az embernek, hiszen érzelmileg kötődünk otthonunkhoz, amit saját kezünk munkájával építettünk, szépítettünk és rendeztünk be. Ha bennünket keres, akkor olyan vevőnek adjuk el az ingatlanát, aki vételi jogot biztosít egy előre kialkudott áron, hogy későbbi időpontban visszavásárolhassa az ingatlant. Sőt! Ki sem kell költözni a lakásból, hanem a visszavásárlásig bérleti díjat fizetve maradhat az otthonában, folytathatja megszokott életét.

Hogyan tudja visszavásárolni az ingatlant? A tartozások rendezését követően egy évig passzív KHR listán van az ügyfél. Egy év elteltét követően az adós lekerül a passzív KHR listáról és újra hitelképessé válik, visszavásárolhatja az ingatlant.

Összefoglalva az alábbi lépésekben látható:

  • 1. lépés: Banki tartozások összegyűjtése
  • 2. lépés: Az ingatlanra értékbecslés és vételi ajánlat készül
  • 3. lépés: Adásvételi szerződés, bérleti szerződés, vételi jogot biztosító szerződés megkötése
  • 4. lépés: Tartozások rendezése a vételárból → passzív KHR lista
  • 5. lépés: Megmenekül a végrehajtástól és árveréstől az ingatlan. “Saját” ingatlan visszabérlése
  • 6. lépés: Egy év elteltével KHR listáról lekerül az ügyfél
  • 7. lépés: Visszavásárolja egykori lakását új banki kölcsönből
Felkeltette az érdeklődését?

Gyakran ismételt kérdések

Ha végrehajtás alatt van az ingatlan, van még lehetőség a tartozások rendezésére?

Igen, amennyiben kellő idő van még az ügyintézésre és az ingatlan jelenlegi értéke megfelelően fedezi a felmerült tartozásokat.

Minden esetben működik a kínált megoldás?

Nem. Amennyiben nagyobb a tartozás, mint az ingatlan értékének 60 százaléka, akkor nem működik. Mi történik, ha marad még egy személyi hitel, ami nem lett kiegyenlítve az ingatlan vételárából? Ingatlan megmentéséhez elég, ha csak az ingatlanon lévő tartozások lesznek kiegyenlítve. Azonban, ha marad egy nem fizetett hitel, továbbra is negatív KHR listán marad az adós és nem lesz hitelképes, így nem tudja visszavásárolni egykori otthonát. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is bérelni kell, illetve veszélybe kerülhet a vételi jog, ha határozott időre lett kötve.

Csak banki kölcsönből vásárolható vissza az ingatlan?

Nem. Bármilyen más forrásból származó pénzből visszavásárolható.

Csak az eredeti tulajdonos vásárolhatja vissza az ingatlant?

Nem. A vételi jogot alapító szerződésben a vételi jogosultnak biztosítva lesz, hogy egy harmadik személyt is kijelölhet az újabb adásvételre (lehet rokon, barát, ismerős, bárki, aki vissza- vagy megvásárolja az ingatlant).

Bérleti díjat mindenképpen kell fizetnem?

Igen. Mivel az új tulajdonos a tartozások kiegyenlítését követen megváltozott, ezért bérleti díjat kell fizetni a használatáért.

Mi történik, ha elmaradok a fizetéssel?

Ha bérleti díj vagy közüzemi szolgáltatások díja nincs rendszeresen kiegyenlítve, úgy a vételi jog érvényét veszti. Szerződésbontás történik, és másnak értékesítik az ingatlant.

Banki kölcsönökben is tudunk segíteni?

Igen. Több bank termékeiből a legkedvezőbbet találjuk meg ügyfeleinknek.